Jag är så glad för att jag har hästar i mitt liv. Jag kanske inte verkar särkilt glad just för tillfället, men jag vågar knappt tänka på hur det hade varit om jag inte hade haft några hästar i mitt liv just nu. 

Idag skrittade jag en kort runda på M, klockan var mycket och orken fanns inte riktigt att göra något annat. En lång galopp rensar hjärnan på ett vis som jag fortfarande inte har lyckats uppnå på något annat sätt. Men även en lång runda i lagom stillsam skritt gör en del för kropp och själ. Ångestdämpande och lugnande. 

Att bara komma ut till stallet gör en stor skillnad. I stallet har man alltid något att göra. En del rutinmässiga måsten, och andra saker som borde-göras-men-görs-när-det-finns-tid. Och så är det ju egentligen hemma också, att det alltid finns saker som måste göras. Men det är inte roliga saker, och det är saker man bara blir stressad av när man inte hinner. I stallet finns det ett annat lugn. Ett lugn som är svårt att förklara för den oinvigde. 

Varje häst är också en egen individ.
Det är något som jag faktiskt måste erkänna att jag nästan glömde bort lite nu när jag tog upp mtt hästintresse igen. Att varje häst är egen, med en egen persnlighet, egna egenheter och egna fixidéer. Jag tuggade på i mitt eget tempo utan att faktiskt stanna upp och inse att hästar är hästar, och hästar är individer, som behöver tid, lugn och ro för att anpassa sig och komma in i nya rutiner, platser och vanor. Behöver tid på sig att komma till sin rätt. 
Och för en enkel människa som mig själv, är det faktiskt otroligt stort att få privilegiet att lära känna en helt ny häst. Känslan man får när man hittar fler och fler "knappar". Knappar som leder till att man kommer närmre varandra, förstår varandra, lär känna varandra. För det är inte bara åt ena hållet. Det är mycket mer än så. Jag lär känna hästen och hästen lär känna mig. Hästen anpassar sig till mig och jag anpassar mig till hästen. 
Finare belöning går inte att få.

Och det har jag inte heller upplevt någon annanstans. Det kanske är därför hästmänniskor andas häst. Det kanske är därför man inte riktigt kan släppa dem när man väl trasslat sig in hos hästarna. För den belöningen finns inte att få någon annanstans. 
djur, hästar, lycka, ridning, samspel,

Kommentera

Publiceras ej